A STELLA GARDEN TEAK márkájú teakfa kerti bútorokat a webáruházban tudja megvásárolni.

Miért Teakfa?

Mert egyedülálló tulajdonságai az egyik leghosszabb élettartamú faanyaggá teszik.
A teak egy olyan rendkívül tömör, trópusi keményfa, mely különleges egzotikus illattal és gyönyörű mintázattal rendelkezik. Kovasavakat és teakolajat tartalmaz, ezért formatartó, nem vetemedik, ellenáll a rovarok és rágcsálók támadásainak, a gombák sem telepszenek meg rajta és sohasem korhad el. Nem károsítja eső, hó, fagy napsütés. Egyenletes, tömör szövete, gyönyörű világosbarna fája, tartóssága, jó megmunkálhatósága és többi jó tulajdonsága tette rendkívül népszerűvé. Semmilyen festék, pác vagy kezelés nem szükséges ahhoz, hogy tartós legyen. Sima felületű sohasem szálkás és - a fém és műanyag bútorokkal ellentétben - nem melegszik át a forró nyári napokon.

A Tectona Grandis teakfa legfontosabb tulajdonságai:
  • rendkívül tartós és hosszú életű
  • vegyszerekkel, savval szemben ellenálló
  • nem vetemedik, nem korhad el
  • nem gyúlékony
  • tömör és egyenletes szövet
  • magas olajtartalom
  • nem károsítja eső, hó, fagy és nap
  • ellenőrzött ültetvényekről származik
A Stella Garden teakbútor egész évben ott állhat a kertjében és egy életen át szolgálhatja.

A teakfa ápolása és tisztítása

Stella Garden teakbútorok természetes faanyagból készülnek ezért nincs két pontosan egyforma darab. Az erezetben és a színárnyalatban jelentkező különbségek azonban a természetes fény hatására fokozatosan eltűnnek. Európai éghajlati viszonyok mellett a teakbútorok egy éven belül lágy ezüstös árnyalatúvá patinásodnak.

Olajozás

A teakfa kezeletlenül is időtálló és formatartó. Sokak számára az új teakbútor aranybarna színei tetszenek, másoknak a kezeletlenül használt teakfa ezüstös patinája jelent vonzerőt. Azok számára, akik szeretnék, ha a fa megőrizné eredeti színeit a következő eljárást ajánljuk, de újra hangsúlyozzuk, hogy a bútorok olajjal való átkenése csupán esztétikai funkcióval bír és felesleges a fa tartósságának megőrzéséhez. A teakolajat akkor ajánlatos a bútorra kenni, mikor az még nem kezdett el patinásodni. (Ha igen, akkor alapos tisztítás és egy napos szárítás után kell ugyanezt megtenni.) Fontos, hogy a bútor teljesen száraz legyen (különben a nedvesség "bennreked" a fában), eső után ez legalább 48 órás szárítást jelent. A pormentes tiszta fafelületre könnyű ecsettel javasolt felvinni egy olajréteget.


A teakolaj öregedése természetes folyamat, ezért ajánlott a fenti műveletet az előző olajréteg eltávolítása után évente egyszer megismételni.


Tisztítás

A teakfa nemcsak az egyik legellenállóbb és tartósabb teakfa, hanem a legkönnyebben is tisztítható. Az esetleges szennyeződéseket évente egyszer kefével és lágy mosószerrel ajánlott eltávolítani. Ügyelni kell arra, hogy zsírtartalmú foltok ne kerüljenek a fa felületére, mert azokat nehezebb eltüntetni.A teakfa különleges tulajdonságainak köszönhetően semmilyen más kezelés vagy ápolás nem szükséges ahhoz, hogy évtizedeken át megőrizze szépségét. Az évszakváltások következtében fellépő páratartalom-ingadozások miatt (a faanyag felvesz majd kienged nedvességet) apró hajszálrepedések jelenhetnek meg a fa felületén. Ez minden faanyagra jellemző és a legcsekélyebb mértékben sem befolyásolja a bútorok tartósságát és stabilitását.

Teakfa és környezetvédelem

Sokféle minőségű és eredetű teakfa létezik, a Stella Garden bútorokhoz kizárólag olyan első osztályú teakfát (Tectona Grandis) használnak fel, melyet szigorú feltételek mellett, államilag ellenőrzött ültetvényeken nevelnek a 19. század közepe óta.

A teakfát magról ültetik, a magoncokat majd a fiatal csemetéket növekedésük során többször ritkítják teret hagyva a legszebb fák kifejlődéséhez, melyeket tovább metszenek, hogy kb. 40 év elteltével minél vastagabb és szebb törzsű fákat termelhessenek ki. A teakfa világpiaci árát megdrágítja ez az évtizedekig tartó és rengeteg munkát igénylő folyamat, viszont így nem sérül a Föld legszervezettebb életközösségének, a trópusi esőerdőnek törékeny biológiai egyensúlya. Fontosnak tartjuk, hogy egyetlen termék eladásával sem járulunk hozzá, ahhoz az erdőirtáshoz, melynek következtében megváltozik a Föld éghajlata és csökken a biológiai egyensúly.